Festiwal Jabłka na Halach Targowych

Festiwal Jabłka na Halach Targowych w Gdyni

7 listopada, 9:30-15:00

Miejskie Hale Targowe w Gdyni, ul. Wójta Radtkego 36

Jabłka od lat stanowią polską specjalność zarówno w zakresie rekordowej skali ich produkcji (pierwsze miejsce w Europie), jak kreatywności w ich przetwarzaniu, przechowywaniu oraz zastosowaniach w przepisach kulinarnych. Świeże jabłka to element codziennej diety większości Polaków, ponadto owoce te pojawiają się w postaci przeróżnych przetworów w domowych spiżarniach, codziennych okazjach (np. spotkań towarzyskich, biznesowych, wydarzeń promocyjnych), jak i tych specjalnych np. celebracji polskich świąt i uroczystości.

W ramach wydarzenia 7 listopada będziemy mogli obejrzeć unikalny pokaz "rzeźbienia jabłek" (połączony z warsztatem tzw. carvingu), czyli mistrzowskiego wykrajania obrazów oraz inspirujących kształtów, w tak niewielkich rozmiarach owoców jakimi są jabłka.

Atrakcją festiwalu będzie cykl "śniadania mistrzów" z udziałem aktorki filmowej i telewizyjnej Katarzyny Figury, najszybszego Polaka - sprintera WKS "Flota" Gdynia Przemysława Słowikowskiego oraz szefów kuchni z lokali Szlaku Kulinarnego Gdyni, w tym Marcina Popielarza z "Białego Królika" w Gdyni Orłowie oraz Grzegorza Marzejona i Tomasza Grota z lokalu Trafik | Jedzenie i Przyjaciele.  

W czasie festiwalu uczestnicy będą mogli spróbować - osobiście przetestować, kilkadziesiąt różnych wypieków najlepszych gdyńskich kawiarni, cukierni i restauracji, a także blogerów kulinarnych. Wybrana grupa uczestników wydarzenia, wzmocniona ekspertami kulinarnymi, wybierze najsmaczniejszy wypiek gdyński z jabłkami AD 2015.

Na uczestników festiwalu czekają także cenne nagrody za oryginalne przepisy kulinarne, które należy dostarczyć do godziny 11:00. Rozstrzygnięcie zabawy nastąpi ok godz. 12:15.

W czasie festiwalu będzie można wziąć udział w Quizie Tytanów Wiedzy (50 pytań z "motywem jabłka" z różnych dziedzin społeczno-naukowych) z cennymi nagrodami, a także nabyć w promocyjnych cenach najlepsze jabłka z polskich sadów, herbatki z suszu owocowego, naturalne soki z ekologicznych jabłek, polskie cydry oraz konfitury. Bohaterami Festiwalu będą tradycyjnie także sami kupcy - sprzedawcy ze stoisk warzywno-owocowych Miejskich Hal Targowych, w tym Placu Targowego, którzy osobiście będą prezentowali i oferowali w sprzedaży kilkadziesiąt  gatunków polskich jabłek. Na stoiskach cukierniczych z kolei, będzie można kupić w cenie promocyjnej (już od złotówki!) kawałek pysznego wypieku - szarlotki, placka, pączka czy strucla z jabłkami.

Skrócony program wydarzenia:

9:30-11:00 Prezentacje oraz degustacje wypieków konkursowych popularnych gdyńskich cukierni, kawiarni oraz restauracji (Hala Łukowa)

10:00-14:30 Pokazy rzeźbienia w owocach, w tym w jabłkach - warsztat Carvingu (Hala Łukowa oraz Plac Targowy)

10:00-14:00 Pchli Targ w podziemiu Hal Targowych

10:00-11:45 "Śniadania Mistrzów" - miejsce placyk na Hali Łukowej:

  • cz.1 zdrowe śniadania dla sportowców i osób aktywnych z Przemysławem Słowikowskim, najszybszym Polakiem - mistrzem Polski na 100 m oraz Grzegorzem Marzejonem i Tomaszem Grotem - kucharzami z restauracji "Trafik | Jedzenie i Przyjeciele
  • cz. 2 (równolegle z częścią 1) autorskie pomysły na śniadania z Katarzyną Figurą oraz Marcinem Popielarzem z restauracji "Biały Królik" w Gdyni Orłowie.

11:00-12:15 Otwarte, degustacyjne obrady jury (z udziałem m.in. zaproszonych mistrzów oraz ekspertów kulinarnych) - głosowanie na wypieki konkursowe

12:20 Ogłoszenie wyników konkursu, pamiątkowe fotografie laureatów

12:30-13:00 Spacer Kulinarny po Placu Targowym z gwiazdami "Śniadań Mistrzów"

12:45-14:30 Pokazy kulinarne na żywo - przygotowanie wypieków z jabłkiem, połączone z degustacjami, (w tym wg przepisów Gdynian) - Hala Łukowa

14:00-14:15 Losowanie nagród w konkursie - QUIZ Tytanów (konkurs wiedzy o jabłku)

Ponadto:

  • Warsztaty kreatywne dla dzieci - prowadzi Olga Obst, od 10:00 do 12:30 (Hala Łukowa)
  • Otwarty konkurs na najciekawszy kulinarny przepis domowy z jabłkiem - ogłoszenie wyników 12:15 (równoległe obrady drugiego jury 11:30-12:15)
  • Sprzedaż jabłek w cenach promocyjnych na wszystkich stoiskach Placu Targowego.
  • Rozdawanie oryginalnych kaszubskich przepisów kulinarnych oraz kuchni międzynarodowej.
  • Promowanie pamiątkami Hal Targowych (T-Shirt + torba) - osób, które przyniosą swój domowy przepis na wypiek z jabłkami.
  • Wystawa plakatów społecznych o tematyce promującej spożywanie jabłek.